102 | Auli Tasala

Ehdokas esittelyssä

102 | Tasala Auli, puutarhayrittäjä

Hei!

Olen Auli Tasala 45-vuotias puutarhayrittäjä Lautiosaaresta.

Koulutukseltani olen yritystoiminnan tradenomi ja olen toiminut yrittäjänä yli 18 vuoden ajan.

Perheeseeni kuuluvat 20-vuotiaat kaksoset Olivia ja Oskari ja 12- vuotias Ilmari sekä pienet villakoirat Elli ja Moona. Pihassamme käyskentelee maatiasikanaparvi.

Harrastuksiini kuuluvat kanaharrastuksen lisäksi kutominen, laskettelu, luonnossa retkeily matkustelu ja yhdistystoiminta.

Tavoitteeni:

Keminmaan kunnan tulee mielestäni olla oikeudenmukainen, turvallinen ja viihtyisä paikka asua, yrittää ja työskennellä.

Luottamushenkilöiden ja viranhaltijoiden välinen hyvä yhteistyö ja kuntalaisten osallistaminen ovat tärkeitä asioita sujuvalle päätöksenteolle ja toiminnan kehittämiselle.

Hyvä veli -verkostot, poliittiset virkanimitykset,  vallan väärinkäyttö ja oman edun tavoittelu ovat asoita, joita en hyväksy!

Arvot

Päätöksenteossa minulle täkeää on oikeudenmukaisuus, rehelllisyys, tasapuolisuus sekä avoimuus. Näitä periaatteita noudatan.  Pyrin ottamaan asioista selvää ja osaan myös kyseenalaistaa jos siihen tulee tarvetta.

Luottamustehtäväni:

 • Valtuutettu
 • Kunnanhallituksen jäsen
 • Merilapin kuntapalvelut liikelaitoskuntayhtymän  johtokunnan jäsen
 • Lappian valtuuston jäsen
 • Käräjäoikeuden lautamies
 • Kunnanhallituksen edustaja hyvinvointilautakunnassa

Muut luottamustehtävät:

 • Keminmaan yrittäjien hallituksen puheenjohtaja
 • Kemin Naisyrittäjien hallituksen jäsen
 • Kauppapuutarhaliiton hallintoneuvoston jäsen ja Pohjois-Suomen piirin puheenjohtaja

Seuraava valtuustokausi tulee olemaan Keminmaan kehittämisen kannalta hyvin merkityksellinen.

Rajakankaan yrityspuiston valmistuminen kesällä 2021 tuo kuntaamme paljon mahdollisuuksia. Satsaus elinkeinoelämään on paikallaan, jotta kuntaan saadaan uusia yrityksiä ja niiden myötä työpaikkoja ja asukkaita.

Hyvät nettiyhteydet/valokuitu tulisi olla kaikkien kuntalaisten saatavilla kohtuu hintaan. Osalle yrityksistä se on jopa sijoittumiseen ratkaiseva tekijä.

Lapset ja nuoret ovat jääneet viimeisen valtuustokauden aikana valitettavan vähälle huomiolle. Tulevalla valtuustokaudella tähän täytyy saada muutos.

Kouluissa tulee edelleen olla kohtuulliset opetusryhmät ja myöskin pienryhmiä tulee tarvittaessa perustaa. Jokaisella koululaiselle tulee taata turvallinen koulu ja turvallinen koulumatka.

Kuntalaisten monipuolisiin harrastusmahdollisuuksiin tulee edelleen satsata.

Olen tehnyt mm aloitteen avantouintipaikasta ja frisbeegolf radoista Lautiosaareen ja Jokisuulle.

Lyhyt katsaus voimia vaatineeseen menneeseen valtuustokauteen:

Kuluva valtuustokausi on ollut minulle haasteellinen ja raskas. Toimin kunnanhallituksen puheenjohtajana reilun vuoden ajan.

Seuraavassa muutamia kipukohtia:

 • 2018 syksyllä jatkokaudelle yhden äänen enemmistöllä valitun kunnanjohtaja Mauri Posion kanssa ei ole vieläkään saatu johtajasopimusta aikaan, vaikka kuntalaki tähän velvoittaa. Sopimusesitys oli kunnanhallituksen linjauksen mukainen
 • 2019 syksyllä kunnanhallitus epäsi kunnanjohtajalta hänen toivomansa etätyömahdollisuuden (keskimäärin 1 etätyöpäivä kuukaudessa)     Päätös oli mielestäni  huonoa työnantajapolitiikkaa.
 • Syksyllä 2019 Keminmaassa tehtiin oman  työterveyshuollon työpaikkaselvitys, joka  paljasti, että johtavat viranhaltijat ovat kokeneet kuormitusta ja epäasiallista kohtelua luottamushenkilöiden taholta.
 • Asiaa tutkittiin ulkopuolisen asiantuntijan toimesta alkukesästä 2020 ja tutkimustulokset vahvistivat, että 10 viranhaltijasta 8 oli kokenut epäasiallista käytöstä luottamushenkilöiden taholta.

.

 • Kuluvalla valtuustokaudella kunnanjohtajan lisäksi useita johtavia viranhaltijoita on hakeutunut muualle töihin!! Avainhenkilöiden jatkuva vaihtuvuus vaikuttaa heikentävästi kaikkiin kunnan työskentelyprosesseihin.
 • Lopputulemana keväällä 2020 kunnanhallituksen enemmistö väitti mm. yllä mainituista syistä minun vehkeilevän viranhaltijoiden kanssa ja alkoi minun erottamisprosessi, jonka lopputulemana sain lähtöpassit reilun vuoden kestäneestä kunnanhallituksen puheenjohtajan tehtävästä. Väitteitä ei perusteltu millään tavoin eikä niillä ole olemassa todenperäisyyttä. (Asia on hallinto-oikeuden käsittelyssä.) Samassa kokouksessa, jossa minut erotettiin, minut valittiin yksimielisesti  uudelleen kunnanhallituksen jäseneksi.

Miksi uudelleen ehdokkaaksi?

Kaikki se kuntalaisilta tullut kannustus, tsemppaus ja positiivinen palaute mitä sain erottamisprosessin aikana kokea yli puoluerajojen auttoi minua jaksamaan ja sai minut myös päättämään, että asetun uudelleen ehdokkaaksi.

Haluankin kiittää kaikkia, jotka ovat viestein, puheluin ja henkilökohtaisesti tavaten tsempanneet!

16 vuoden kokemus kunnallisista luottamustehtävistä antaa hyvän pohjan jatkaa työtä keminmaalaisten parhaaksi.

Jokainen lautakunta on minulle entuudestaan tuttu ja kunnanhallituksessa olen ollut jäsenenä 10 vuotta, joista vuoden puheenjohtajana.

Nyt jos koskaan olen valmis myös opettamaan ja perehdyttämään nuorempia näihin tehtäviin.

Keminmaalaisten Parhaaksi -ryhmän puheenjohtajan olen erittäin ylpeä tästä nuorekkaasta ja mahtavasta joukkueesta, joka on ehdokkaaksi vaaleihin lähtenyt.

Oikeudenmukaisen,  turvallisen ja kehittyvän Keminmaan puolesta

-Auli